A lakáshitelek zöld korszaka

Áprilistól megváltoznak a jegybank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelei (MFL), szerepet kapnak a zöld, azaz energiatakarékossági szempontok.

Forrás: money.hu

A cél, hogy energiatakarékos lakásokba költözzenek a lakáshitelesek vásárlás vagy építés révén, illetve korszerűsítéssel energiahatékonnyá tegyék otthonukat.

MFL hitelek zöld lakáscélokra kedvezményekkel

Az új minősítési rendszerben:

  • folyósítási díj,
  • illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra.
  • Az ingatlanvásárláshoz szükséges energetikai tanúsítvány kiállításának költségeit egyszeri alkalommal a banknak kell fizetnie.

Amennyiben a zöld kritériumoknak megfelelő, azaz energiatakarékos lakóingatlanhoz igényled majd ezt a hitelt, akkor kamatkedvezményt kaphasz. Egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos végig fix kamatozású hitel esetén akár 100 ezer forint egyszeri költséget is megtakaríthatsz, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal lehet alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg.

Lakáskorszerűsítés is finanszírozható!

“A zöld lakáshiteleket használt lakás felújítására is lehet igényelni, de ennek feltétele, hogy a felújítással, korszerűsítéssel energiatakarékosabbá váljon az adott ingatlan. Például a korszerűsítés eredményeként 30 százalékkal csökkenjen az úgynevezett primer energiafelhasználás. Az is lehetséges forgatókönyv, hogy a felújítás után az energiatanúsítvány szerint BB vagy annál jobb energiaosztályba kerül a korábban gyengébb kategóriába sorolt ingatlan. Szintén megfelelhet a zöld lakáshitel feltételeinek az a korszerűsítés, amelynek keretében például napelemmel szerelik fel az ingatlant vagy energiatakarékos nyílászárók kerülnek beépítésre. Bár az új minősítés csak áprilistól élesedik, már akadnak bankok, amelyek adnak úgynevezett zöld kedvezményt a lakáshitelekre”

mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A banki kínálatban már most is vannak zöld lakáshitelek, de a jövőben szélesebbé válhat a termékpaletta.

Energiatakarékos otthonok

A zöld lakáshitelek miatt a vevőjelölteknek érdemes lehet mérlegelniük a közepes állapotú lakások megvásárlását, amelyeket energiatakarékossági szempontoknak megfelelően újíthatnak fel.

“Országos átlagban nagyjából 200 ezer forint eltérés van a felújítandó és felújított állapotúként hirdetett lakóingatlanok négyzetméterára között. Ugyanakkor országrésztől, várostól, fővárosi kerülettől függően vannak különbségek. Budapesten a felújított és újszerű állapotúakat 1,05 milliós, míg a közepes és felújítandó állapotúakat 803 ezer forintos négyzetméterár jellemezte március elején. A vármegyeszékhelyeket nézve 331-818 és 174-650 ezer forint közöttiek a szélsőértékek a felújítandó és felújított állapotú ingatlanok négyzetméterárát tekintve.

A mostani lakáspiaci helyzetben a vevők alkupozíciója is kedvező, jó eséllyel egy felújítandó ingatlannál nagyobb árengedmény érhető el egy jobb minőségűhöz képest.”

mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

A zöld célok miatt a lakáshitelre kapható kamatkedvezménnyel és az esetleges alkuval együtt pedig a vásárló összességében akár jobban járhat, mintha egy drágább lakást vásárolna meg kulcsrakészen.