Fontos bejelentés a lakossági napelemes pályázatokról

Bár szeptemberben még azt ígérte a kormány, hogy ősszel jön a napelemes pályázat második fordulója, most költségvetési okok miatt ez mégis elmarad.

Forrás: portfolio.hu

A helyreállítási progamunkból finanszírozták volna

A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint:

A pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés.

Ezt hivatalosan azzal indokolja a tárca energetikáért felelős államtitkára a közleményben, hogy az első fordulóban nyertes pályázatokat teljes mértékben a magyar költségvetés kénytelen előfinanszírozni addig, amíg nincs meg a megállapodás a helyreállítási programunkról (abból a programból finanszíroznák majd a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot).

A visszatáplálásnak is vége...

Bejelentették továbbá, hogy a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Ez a korlátozás azokra is vonatkozik majd, akik az első körben nyertek pénzt tisztán napelemre, vagy komplex fejlesztésre.

Az utóbbi körnek vállalnia kellett tárolótelepítést/akkumulátort, melyre pénzt is nyertek, tehát őket kevésbé érinti fájdalmasan a betáplálási stop.

A csak napelem telepítésre pénzt elnyerők esetén utóbbi telepítése komoly érvágás lenne, hiszen egy 2-2,5 milliós napelem telepítéséhez szükséges akkumulátor nagyjából 2,5-3,5 millió forint is lehet, amit már önerőből kellene finanszírozniuk.