Hatalmas kereslet az új hitelre

A lakáshitel-folyósítások 15-30 százaléka lehet zöldhitel, így épp akkorra fogyhat el az MNB e célra biztosított 200 milliárdos kerete, amikortól minden új építésű lakásnak már hoznia kell a zöldkövetelményeket.

Nagy kérdés tehát a folytatás, és főleg az, hogy a használt lakások energetikai felújítására mikortól lesz majd olcsó forrás. Ami a zöldhiteleket illeti: sokan nem gondoltak rá, de még az MNB által meghatározott 2,5 százalékos kamatszintnél is lejjebb mennek a bankok a versenyben.

Forrás: index.hu

Előzetes várakozások

Az előzetes várakozásokat igazolva robbant be a magyar lakáshitelpiacra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöldhitelprogramja. A money.hu és banki partnereinek tapasztalatai szerint a termék nagyon keresett volt már az indulást követő első hónapban, bankonként több milliárd forintos hiteligénylés indult el.

A szakértők szerint azonban a jó indulás kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy az októberi keresletet jelentősen felerősítette az, hogy a nyár eleje óta ismert volt az, hogy az MNB refinanszírozásával szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos hitelkamat mellett lehet majd korszerű új lakást vásárolni, vagy ilyen lakás építésére hitelt kapni. Éppen ezért az első hónapok adatai vélhetően felülreprezentálják majd a termék iránti valós keresletet.

A várakozások szerint a zöldhitel-folyósítás a következő hónapokban a teljes lakáshitel-volumen 15-30 százalékát is adhatja majd.

Cégünk által kivitelezett ingatlanok megfelelnek minden kritériumnak! Éljen a lehetőséggel!

Lesz, lehet zöldhitel használt lakásra is?

Mindez azt jelentheti, hogy a jövő év közepére – amikortól már csak a zöldhitel követelményeinek megfelelő, környezetbarát új lakás építhető Magyarországon – kipörög az MNB zöldhitel céljára rendelkezésre bocsátott 200 milliárd forintos refinanszírozási kerete. 

Bár a jegybank korábbi jelzése szerint nyitottak arra, hogy túlkereslet esetén meghosszabbítsák a programot, és annak keretösszegét emeljék, fontos látni azt is, hogy az MNB aligha veheti át a teljes (új lakásra szóló) lakáshitelpiac finanszírozását. A jegybank ráadásul egy másik megoldással, a zöld jelzáloglevelek vásárlásának meghirdetésével a piaci finanszírozás lehetőségét is megteremtette, ami talán még a jelenlegi, 200 milliárdos keretösszegű programnál is komolyabb piacalakító tényező lehet.

Bár a jegybank korábbi jelzése szerint nyitottak arra, hogy túlkereslet esetén meghosszabbítsák a programot, és annak keretösszegét emeljék, fontos látni azt is, hogy az MNB aligha veheti át a teljes (új lakásra szóló) lakáshitelpiac finanszírozását. A jegybank ráadásul egy másik megoldással, a zöld jelzáloglevelek vásárlásának meghirdetésével a piaci finanszírozás lehetőségét is megteremtette, 

ami talán még a jelenlegi, 200 milliárdos keretösszegű programnál is komolyabb piacalakító tényező lehet.

Beindulhat a kamatverseny?

Ami a zöldhitelek piacát illeti, azt, hogy komoly verseny lesz a bankok között, előre sejteni lehetett. A követ a vízbe igazából a Gránit Bank dobta be, ahol az indulástól az MNB által meghatározott, a piaci átlagkamat alig felét elérő, 2,5 százalékos kamatszintnél olcsóbb, 2 százalék alatti kamaton kezdték el kínálni az új hitelterméket.

A THM-különbség milliós költséget hozhat

De a vetélkedés nemcsak a kamatok, hanem a kiegészítő kedvezmények piacán is megfigyelhető. Több banknál a zöldhitelt igénylők is ingyen kapják (vagy visszatérítik számukra) az értékbecslési és a közjegyzői díjakat.

Tekintse meg jelenlegi, építés alatt álló ingatlanjainkat!