Ingatlanpiac: elkezdődött az árak lassú csökkenése

Az ingatlan iránt érdeklődők száma jelentősen csökken, a hirdetési kínálat nő, az eladási idő kitolódik, és egyes szegmensekben elindult az árak lassú csökkenése – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerdán egy sajtótájékoztató keretében.

Forrás: index.hu

Azt is megjegyezte: az új építésű ingatlanoknál és a korszerű lakásoknál az eladás lassulását egyelőre nem érzik a nagyobb családi házak, az elavultabb lakások hirdetései viszont jóval hosszabb ideig vannak fent az ingatlanportálokon.

Az árak a tavalyi évhez képest magasabbak, azonban itt is az előző kettősség a jellemző: az új építésű, energiahatékony és modern ingatlanok esetén növekedés tapasztalható, a korszerűtlenek esetén stagnálás és csökkenés figyelhető meg.

Újdonság a lakáspiacon

November óta ugyanannyi érdeklődés érkezik eladó és kiadó lakásokra Budapesten, ilyenre 2022 előtt nem volt még példa.

Pár éve a kiadó fővárosi társasházi lakások iránt még jóval kisebb volt a kereslet az eladó lakásokhoz képest. 2020 novemberében 30-40 százalék, 2021 novemberében pedig 45-50 százalék volt a kiadó és eladó lakásokra érkező érdeklődés különbsége. Ez idén őszre teljesen kiegyenlítődött, pedig az eladó lakások kínálata többszöröse a kiadókénak Budapesten.

Bár korábban a kereslet szempontjából nagy fölényben voltak az eladó lakások a kiadókhoz képest, 2022 novemberében megváltozott a helyzet: az arány lényegében kiegyenlítődött.

használt lakás várt gazdára

miközben

a bérelhető lakások száma