Itt a lakáshitel fordulat?

Megállt a lakáshitelek drágulása és már nem ritkák a banki kamatcsökkentések sem.

Forrás: portfolio.hu

A referenciakamatok alakulása alapján benne volt a pakliban, hogy 1-2 százalékpontot még emelkednek a banki lakáshitelek kamatán a bankok. Érdekes módon egyelőre nem ez történik:

megállt a lakáshitelek drágulása és már nem ritkák a banki kamatcsökkentések sem.

Átlagosan így is 9-10% körül alakulnak a piaci lakáshitelkamatok, ami a legkevésbé sem vonzó a hitelfelvevőknek, de jó bankválasztással sokat lehet nyerni.

Hol a legkedvezőbb?

A Pénzcentrum kalkulátora alapján az UniCredit, a Bankholding két bankja és a CIB adja most a legolcsóbban a lakáshiteleket 20 milliós hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett, ha nem számítjuk az egyedi kamatkedvezményeket. A kamatok 8 és 11 százalék között szóródnak.

A drágulás látványos

Az elmúlt két évre visszatekintve az alábbiak szerint alakultak a legolcsóbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata:

  • 2021 – 4%
  • 2022 – 5,8%
  • 2023 – 9,1%

A fordulat azonban már érzékelhető.

Kevésbé látványos, de már érzékelhető az elmúlt két hónapban bekövetkezett fordulat: az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata januárban tetőzött, a 10 éveseké decemberben, míg a végig fix lakáshitelek még stagnálnak.

Az átlagos törlesztőrészletek így is 28-38 százalékkal múlják felül az egy évvel korábbi ajánlatokban elérhetőket és 44-66 százalékkal a két évvel ezelőttieket, kamatperiódustól függően.

Forintosítva elmondható, hogy a most nagy átlagban 186 ezer forintot kóstáló törlesztőrészlet egy éve még 140 ezer, két éve pedig 121 ezer forint volt.

Ha a visszafizetendő összeg szempontjából vizsgálódunk, akkor most 43-46 millió forintot kell visszafizetni egy 20 milliós lakáshitelnél: ez egy éve még 33-34, két éve 28-31 millió forint volt.

Egyes bankok ezt az időszakot arra használják, hogy szinten tartsák a hitelaktivitásukat, illetve fenntartani vagy bőviteni szeretnék piaci részesedésüket. Ez a legnagyobb bankokhoz hasonló árazás mellett nem lehetséges, ezért igyekeznek kedvezőbb feltételeket kínálni.