Kénytelen lesz feloldani a napelemstopot a kormány?

Szorít az idő, Magyarországnak fel kell oldania a napelemstopot, hogy hozzáférhessen az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Forrás: napi.hu

Szorít az idő, Magyarországnak fel kell oldania a napelemstopot, hogy hozzáférhessen az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz – írja a 24.hu.

A fenti határidő ugyan még messze van, azonban a kabinetnek már idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.

A javaslatot már november 30-án ismertették. Ebben azokat a szükséges reformokat és beruházásokat vázolják, melyek végrehajtása esetén Magyarország hozzáférhet a helyreállítási alap (RFF) vissza nem térítendő forrásaihoz.

Ez az összeg 5,8 millliárt eurót, tehát mintegy 2320 milliárd forintot tesz ki.

Mindenkinek az az érdeke, hogy feloldják a napelemstopot

A MANAP Iparági Egyesület véleménye szerint a szektorban megrendelői és kivitelezői oldalon is hatalmas a bizonytalanság. Egyelőre komoly gond nincs, hiszen az iparág jelentős számú megrendeléssel van ellátva 2023-ra, így az első félév biztosítottnak látszik, azonban ezutáni időszak utánra egyelőre nem látnak tisztán a felek.

Szolnoki Balázs Ádám, az érdekképviseleti elnök úgy becsüli, hogy ha két-három hónapon belül nem rajzolódik ki semmilyen jövőkép, akkor a kivitelezőcégeknél első körben megkezdődhet az értékesítők leépítése. Véleménye szerint:

Mindenkinek az az érdeke, hogy a napelemstopot a lehető leghamarabb feloldják, de még ennél is fontosabb, hogy a kilátások minél hamarabb körvonalazódjanak

Az optimista-realista forgatókönyv szerint március végéig bejelentenek valamilyen kézzelfogható dolgot, azonban ha nem lesz érdemi álláspont és csak 2024 végével oldják fel a betáplálási stopot, akkor az iparág új megrendelések nélkül nem fog kibírni két évet.

A kormány magyarázata szerint az áramhálózat nem bír el több csatlakozót

A korszerűsítésre elvileg készen állnak a tervek, de ez szerintük csak Uniós pénzből valósulhat meg.

Az érdekképviseletnél azonban nem így látják.

A napelemes szakmában széles körben osztják a nézetet: valótlan az a kormányzati állítás, hogy az ország áramhálózata nem képes befogadni a hmke-k által megtermelt energiát. Adataik szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) fővezeték-hálózata körülbelül 50 százalékos mértékben terhelt, tehát bőségesen lenne kapacitása. A háztartások a teljes hazai áramtermelés mindössze 3 százalékát adták tavaly, és ez a szűkös mennyiségű villamosenergia ki sem jut a Mavir átviteli hálózatára, hanem már az elosztói hálózaton felhasználódik.

Szolnoki Balázs Ádám szerint valós probléma, hogy lokális jelleggel, bizonyos pontokon nincs megfelelő átviteli kapacitás, de abban konszenzus van a szakmában, hogy a vezetékhálózat legfeljebb 10-15 százalékára igaz, hogy problémás hálózati pontokat tartalmaz, a teljes rendszerre nem.

Van némi jele annak, hogy a kormány meggondolhatta magát

A lehető legtöbb napelemet kell csatlakoztatni az országos hálózathoz, a kormány ezért megelőlegezi az ehhez szükséges fejlesztések Uniós támogatásait – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! hétfői adásában.

Steiner Attila szerint Magyarország energiabiztonsága érdekében kell az energetikai rendszert fejleszteni. Az államtitkár szerint az ukrajnai háború hatásai miatt egyre fontosabb a helyben megtermelt energia, a napelemek terjedése viszont olyan ütemű volt az elmúlt években, hogy túlterhelhetik az országos hálózatot.

Egy háztető napelemmel.

Az államtitkár úgy véli, hogy a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium, de addig meg kell vizsgálni, hol indokolt a fejlesztés. Azok kapcsolhatják a naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket.