Mennyivel érhetnek többet a magasabb energiahatékonyságú lakások?

 

Központi kérdéssé vált az új lakások esetében az energiahatékonyság, különösen miután 2022 júliusától már csak azok a lakások kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a legalább BB energiahatékonysági követelményt.

A meglévő lakóingatlan-állomány energiahatékonysága azonban a kiadott tanúsítványok alapján alacsony. A 2016 óta (új és használt lakásokra is) kiadott energetikai tanúsítványok kevesebb mint negyede kapott legalább CC, vagyis korszerű vagy annál jobb besorolást – derül ki egy korábbi MNB Lakáspiaci Jelentésből.

Forrás: portfolio.hu

Az eredeti terv

Az eredeti terv szerint már 2021. január 1-jétől szigorodott volna az új építésű lakásokra vonatkozó energiahatékonysági követelmény, ezt azonban többször kitolva, végül 2022. július 1-től vezették csak be. Mindez azt jelenti, hogy CC helyett már csak legalább BB besorolású, vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő lakás kaphat használatbavételi engedélyt. Ezt az energetikai szintet azonban a 2016 óta kiadott tanúsítványok csak nagyjából 3 százaléka teljesíti.

2016 óta ugyanakkor látható egy fokozatos javulás a kiadott tanúsítványok besorolásainak eloszlásában, ami elsősorban az új építésű lakások számának emelkedése miatt következett be.

Az életbe lépett szigorításoknak hála a mindössze 5% körüli BB besorolási gyakoriság mostanra magasabb arányú, és várhatóan az arány tovább javul – elsősorban az új építésű lakások miatt.

Az energiahatékonyság szerepe

Az energiahatékony új lakások térnyerése a környezeti fenntarthatóság szempontjából fontos szerepet játszik, ugyanakkor a korszerűbb lakások építése drágulást is okozhat a lakáspiacon, különösen azóta, amióta a csökkentett rezsit részlegesen elkezdte kivezetni a kormány.

Az energiahatékonyság és a lakásárak összefüggéséről azért is érdemes beszélni, mert a magasabb energiahatékonyság elérése a kivitelezési költségekben is meglátszik, ugyanakkor hosszabb távon az épület alacsonyabb üzemeltetési költsége kompenzálhatja a bekerüléskori többletet.

Az MNB a Budapesti Lakáspiaci Riport átfogó kutatása szerint a tavalyi évben megvizsgálta a 2019 első és 2021 harmadik negyedéve között értékesítés alatt álló budapesti 4 lakásos vagy nagyobb új társasházi lakásprojektek adatait annak tükrében, hogy a magasabb energiahatékonyság milyen hatással van az új lakások árazására. Az eredmény nem hozott meglepetést:

A korszerűbb energetika használata észrevehetően emeli az új lakások kínálati árát.

A CC besoroláshoz képes a BB 3,5-3,7 százalékkal, míg az AA besorolású tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok már 4,4-4,7 százalékkal növelték az átlagos négyzetméterárat.

Összességében a környezeti szempontból fenntartható energetika használata költség oldalról drágítja ugyan az új lakásokat, de ezek a hatékonyabb energetikájú lakások hosszú távon értékállóbbak lesznek azzal, hogy a kereslet is fokozatosan „zöld” irányba tolódik.

Tekintse meg munkáinkat! Az általunk kivitelezett épületek energiahatékonysága messze túlteljesíti az új, szigorúbb szabályozás által felállított követelményeket is!