Mentőövet kapott a lakáspiac

2022 utolsó napjai is izgalmakat hoztak a lakáspiacra: csak az év végén dőlt el a lejáró lakás- és családtámogatások sorsa.

Forrás: ingatlan.com

Szerdán jelent meg az a rendelet, amely szerint két évvel meghosszabbították a babaváró támogatás és a falusi CSOK igénylésének határidejét.

Bár a babaváró szabad felhasználású kölcsön, a családok túlnyomó részben lakáscélra fordították. Sok esetben az első lakásvásárláshoz szükséges önerő biztosítására fordították az érintettek, így a babaváró támogatás 2024 végéig történő meghosszabbítása a lakáspiac nagy részét is mozgásban tarthatja.

Saját tulajdonú ingatlanok

„Mivel a költözési és eladási láncolatok végén általában első lakásvásárlás előtt álló fiatalok állnak, ezért a babaváró támogatás meghosszabbítása nem csak az igénylőket hozza helyzetbe.

A dominóhatás miatt pedig több eladó is nyerhet azzal, hogyha egy fiatal család ingatlant vásárol a nehéznek ígérkező 2023-as évben.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Magyarországon

%

Tíz emberből kilenc saját tulajdonú ingatlanban lakik

Tovább erősödhetnek a kistelepülések

A szakértő hozzátette: „A falusi CSOK meghosszabbítása az érintett kistelepülések további erősödését eredményezheti. Emellett tovább záródhat kistelepülések és a nagyvárosok közötti ingatlan-árolló.”

A falusi CSOK hatása már eddig is elég látványosnak mondható, hiszen a támogatás bevezetése óta eltelt három és fél évben az érintett településeken:

Az átlagos négyzetméterárak

121 százalékkal 252 ezer forintra nőttek

A fővároson kívüli nagyobb településeken

70 százalékos drágulás következett be, így utóbbiakat átlagosan 592 ezer forintos négyzetméterár jellemzi

Az ingatlan.com szakértője szerint a falusi CSOK-os településeken található ingatlanok tempósabb értéknövekedése az ott élők vagyoni helyzetét is javítja. Így ők még ütemesebben zárkózhatnak fel a nagyobb városokban élők szintjéhez.

Karácsonyi ajándékot kaptak az átlag feletti gázfogyasztással rendelkező ingatlanok tulajdonosai is

lakáspiaci szempontból ugyancsak fontos  az a pár napja bejelentett szabály, amely szerint 2023 első négy hónapjában – a fűtési szezon végéig – nem lesz magasabb az átlagfogyasztás feletti gáztarifa.

Ez azért jelentős lépés, mert így jóval kevesebben akarnak majd mindenáron megválni a jelentős energiafogyasztású ingatlanuktól. Egyúttal a szóban forgó ingatlanok értékvesztését is tompíthatja ez az intézkedés, ami támaszt adhat a lakásáraknak. 

2023-ban az ingatlanpiacon számos kihívással kell szembenéznie a vevőknek és eladóknak például a megemelkedett hitelkamatok vagy az adásvételek számának akár 20-25 százalékos mérséklődése miatt.

Az állami lakástámogatások meghosszabbítása viszont tompíthatja a kedvezőtlen piaci tendenciák vevőkre és eladókra gyakorolt hatásait.