Mire elég a Babaváró hitel lakásvásárláskor?

A cikkben arra keressük a választ, hogy egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos Babaváró hitel.

Forrás: money.hu

Továbbra is elérhető a gyermekvállalás ösztönzését célzó állami támogatás, a maximum 10 millió forintos – szabad felhasználású – Babaváró hitel. Ezzel a kedvezményes konstrukcióval akár az első lakásotok megvásárlásához kaphattok jelentős segítséget. Ebből a hírből kiderül, hogy Budapesten és a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált használt lakások átlagos négyzetméterára alapján egy 50 négyzetméteres lakóingatlan árának mekkora részére elég a Babaváró hitel.

A Babaváró hitel lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható!

A Babaváró hitel szerepe és az áremelkedések hatása

Bár az elmúlt időszakban a lakások ára ugyan folyamatosan növekedett, a drágulás üteme a múlt év során megtorpant. Ennek oka a kereslet csökkenése és a kínálat bővülése.

Ezen hatások miatt az ország különböző térségeiben, illetve városok, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest jobb alkupozícióba kerültek a vásárlók. Ha a Babaváró hitellel rendelkező vevők ki tudják használni az ebből a helyzetből adódó előnyüket és lejjebb tudják szorítani az árakat, a hitel szerepe felértékelődhet.

Javíthatja az összképet a bérek várható emelkedése is, azonban azt is hozzá kell tennünk, hogy az árak emelkedése miatt nőttek a kiadások is.

Hosszabb távon azonban az áremelkedés üteme lassulhat, miközben a bérek tovább emelkedhetnek, így a Babaváróhóz kapcsolódó – havi maximum 50 ezer forintos – törlesztés az arányokat tekintve kisebb megterhelést jelent majd a családok költségvetésében.

Mire is elég a Babaváró Budapesten és a vármegyeszékhelyeken?

Budapesten

egy 50 négyzetméteres lakás ára január első hetében 44,7 millió forint volt, ennek a 10 millió forintos Babaváró 22-23 százalékára elegendő (vagyis az önrészt fedezi).

%

Budapesten

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok.

Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény. Az alacsonyabb – 12,8-22,9 milliós – lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből. 

38 milliós árral kalkulálva

%

Győrben

27%-30%, tehát akár

%

Debrecen, Veszprém, Székesfehérvár, Szeged

43%-78%, tehát akár

%

Szolnok, Szekszárd, Békéscsaba, Miskolc, Salgótarján

Mire érdemes figyelni Babaváró hitel igénylése előtt?

A Babavárónak mindenhol egységes, szigorú feltételei vannak, azonban a hitelbírálati eljárás pénzintézetenként eltérő lehet (például a minimális életkor vagy az elvárt jövedelem mértéke).

Ha bizonytalanok vagytok abban, hogy melyik banknál igényeljétek a hitelt, kérdezzetek meg egy hitelszakértőt!

Ő ismeri a bankok hitelezési feltételeit és segít abban is, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségetek az igényléshez.

Lényeges szempontok:

 

  • A Babaváró hitel törlesztése minden gyermek születése után 3 évig szüneteltethető
  • Az első gyermek megszületése után a hitel kamatmentessé válik
  • Ha a futamidő alatt születik meg a második gyermek, akkor a visszafizetendő összeg 30 százalékát engedi el az állam
  • A harmadik babánál a teljes tartozást átvállalja

Érdemes átnézni a banki ajánlatokat, ha a szintén államilag támogatott CSOK-os vagy piaci lakáshitellel egészítenénk ki a Babaváró összegét!