Otthoni energiatárolás - ez a jövő?

Megugrott a háztartási napelemes energiatároló rendszerek új telepítéseinek száma Németországban a magas villamosenergia-árak és az energiaválság jelentette bizonytalanságok hatására, és a kereslet tovább erősödhet az orosz-ukrán háború következtében.

Németország élen jár az európai háztartási energiatárolók telepítésében, ezért az itteni trend a többi ország szempontjából is iránymutató.

Forrás: portfolio.hu

Ez a jövő?

A háztartási naperőművekkel integrált akkumulátoros energiatárolók új telepítéseinek száma 60%-kal emelkedett 2021-ben Németországban, és a tavaly installált körülbelül 141 ezerrel több, mint 400 ezerre emelkedett az ilyen rendszerek száma a német napenergia szövetség (BSW) adatai szerint.

A háztartási szegmens magasan dominálja a teljes németországi akkumulátoros energiatároló piacot: a tavaly az országban összesen telepített 1357 MWh új kapacitás 93%-át otthoni tároló rendszerek tették ki.

Idén ennél is gyorsabb, közel 70%-os bővülés várható, amit az is jelez, hogy az első negyedévben máris 100 ezer új energiatárolós rendszert értékesítettek a lakosságnak az országban, így összesített számuk már eléri a félmilliót.

A további növekedés mellett szól, hogy a 83 milliós lélekszámú országban körülbelül 2,2 millió háztartás rendelkezik kis naperőművel (összevetésül: a kevesebb, mint 10 milliós népességű Magyarországon közel 114 ezer darab lakossági napelemes HMKE működött 2021 végén).

Kisebb villanyszámla, nagyobb energiafüggetlenség

A növekedés sebessége nem nevezhető meglepőnek annak fényében, hogy a legjobb minőségű otthoni naperőmű+energiatároló (solar-plus-storage) rendszerek Németországban 0,122 euró/kWh teljes élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltséget (LCOE) kínálnak, ami kevesebb mint harmada a lakosság által átlagosan fizetendő áramáraknak.

A NÉMETORSZÁGI HÁZTARTÁSOK ENERGIATÁROLÓ-VÁSÁRLÁSAIT ELSŐSORBAN A MAGAS VILLANYSZÁMLA CSÖKKENTÉSE MOTIVÁLJA, A HATÓSÁGI ÁRSZABÁLYOZÁSSAL NEM VÉDETT NÉMET LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK ÁLTAL FIZETETT ÁRAMTARIFA UGYANIS AZ EGYIK LEGMAGASABB EURÓPÁBAN.

Ugyanakkor az energiafüggetlenség elérésének céljával, valamint az elektromos autók terjedése miatt is egyre többen döntenek úgy, hogy a központi ellátást, illetve egy részét energiatárolóval kombinált napelemes rendszerrel váltják ki. A tárolókapacitás gyors növekedése egybevág a klímavédelmi célokkal is és kulcsfontosságú az energiaátmenet sikere szempontjából, mivel ez segít ellensúlyozni a megújulóenergia-termelés ingadozásait és biztosítani a hálózat stabilitását.

A következő években egész Európában felgyorsulhat az háztartási naperőművekkel integrált energiatárolók terjedése.

A Solar Power Europe napenergia iparági szervezet előrejelzése szerint 2025-ig több mint 400%-kal bővülhet a beépített tárolói kapacitás 3 GWh-ról 12,8 GWh-ra, a 2021-ben kifejlődött, majd idén az orosz-ukrán háború hatásaival megfejelt energiaválság pedig tovább gyorsíthatja a folyamatot.

A bázis ugyanakkor meglehetősen alacsony, ugyanis 2020 volt az első olyan év, amikor több mint 100 ezer tároló rendszert telepítettek Európában, és az újonnan létesített kapacitás nagysága is ekkor érte el először a GWh-s nagyságrendet.

A tengerentúlon egyébként hasonló tendencia figyelhető meg, az Egyesült Államokban 2021 utolsó negyedéve történelmi rekordot hozott az új telepítésekben.

Máshol is elterjedhetnek az energiatárolók

Az európai piac növekedésében a prímet várhatóan továbbra is Németország fogja vinni – az Európában 2020 végéig létrejött kapacitás mintegy 70%-a itt található -, de sikere nyomán a háztartási energiatárolók más európai országokban is kezdenek elterjedni, különösen ott, ahol az áramárak, a piaci struktúrák, illetve a megújulóenergia-termelés támogatásának csökkenése kedvező környezetet teremtenek ehhez.

Egyelőre még korai konkrét piacról beszélni Magyarországon az akkumulátoros energiatárolás tekintetében, inkább körvonalazódó igények és lehetőségek vannak napirenden. Ezt jelzi az is, hogy egyelőre egy 10 KW-os lakossági projekt ismert hazánkban. A támogatások vonatkozásában pedig eddig az RRF-6.2.1 pályázat keretében volt lehetőség akkumulátor tárolókapacitás beszerzésére, 100%-os támogatás mellett. Ugyanakkor ennek teljesítménye sem haladhatta meg a 14 kWh-t. A háztartások körében vélhetően a kiegyenlítés feladatára az elektromos autók akkumulátora veheti majd át az energiatárolók funkcióját.

A HAZÁNKBAN FOLYTATÓDÓ NAPELEM-BOOM KÖVETKEZTÉBEN VÁRHATÓAN AZ ENERGIATÁROLÁS LESZ A KÖVETKEZŐ NAGY DOBÁS – EZT A NEMZETKÖZI ENERGETIKAI PIACON MEGFIGYELHETŐ TRENDEK IS ERŐSÍTIK.

A növekvő beépített napelem kapacitás és a fogyasztói oldalon jelentkező fejlesztési dömping lépéskényszerbe hozza a rendszerirányítót és az elosztóhálózat üzemeltetőket, hogy felpöröghessenek az energiatároló technológiához kapcsolódó beruházások. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a karbonmentes, energiafüggetlen Magyarország megteremtésében kulcsszerepe van a napenergiának, különösen akkor, ha az össze van kapcsolva az energiatárolással. Ezért az energiatároló technológiák elterjedésének üteme ettől is függ.

AZ ENERGIATÁROLÁS MINÉL SZÉLESEBB KÖRŰ ELTERJEDÉSÉHEZ AZONBAN MÉG SOK MINDENNEK KELL TELJESÜLNIE.

Kezdve attól, hogy szükséges megteremteni a hosszútávú szerződések jogszabályi megalapozottságát, valamint minden kereskedelmi- és üzletszabályzatot ennek megfelelően át kell alakítani, nem beszélve arról, hogy költségviselő rendszert is ki kell alakítani ahhoz, hogy a rendszerhasználati díjakban is elszámolható hálózati költségként legyen meghatározva az energiatárolás.