Piaci alkuhoz kezd hasonlítani a lakáshitel felvétel

A jegybanki statisztikák azt mutatják, hogy az egyre csökkenő hitelkereslet miatt egyre több banknál lehet alkudni a meghirdetett standard lakáshitelkamatokból – egyre több az egyedi árazású kölcsön. A bankok megsokszorozták az induló díjakra vonatkozó akcióikat is, azt azonban fontos tudni, hogy a szerződés korai lezárásakor ezeket visszakérik a hitelezők.

Forrás: index.hu

Emelkedő kamatok, csökkenő hitelkereslet

Az elmúlt hónapokban az emelkedő kamatok miatt teljesen átalakult.

Idén júliusban és augusztusban is 100 milliárd forint alatt volt a lakáshitel kihelyezés összege, noha a piacnak 2021 márciusa óta minden hónapban sikerült elérnie ezt a szintet.

Miután az ingatlanárak emelkedésében később következett be a megtorpanás, a lakás megvásárlásához szükséges hitelösszeg is nőtt az elmúlt hónapokban. Így viszont azt mondhatjuk, hogy a csökkenő folyósítás jó eséllyel lényegesen kevesebb szerződést jelent, mint amivel a bankoknak dolguk volt a korábbi időszakban.

A pénzintézeteknek azonban szükségük van a hitel kihelyezésre. A gond azonban az, hogy a jelenlegi 9% körüli lakáshitelkamatokkal számolva

AZ EMBEREK FELÉNEK A FIZETÉSE MAXIMUM 15,6 MILLIÓ FORINTOS, 20 ÉVES FUTAMIDEJŰ LAKÁSHITEL FELVÉTELÉRE ELÉG.

A bankoknak tehát lépniük kell. 

Lehet alkudni!

A bankok egyre nagyobb része bizony egyedi kamatajánlatot ad a hozzá forduló ügyfeleknek. Szinte minden banki hirdetmény alján ott találjuk az ezt lehetővé tevő mondatot: „A bank jogosult a kiemelt ügyfelei részére a standard kamatból, illetve kamatfelárból, így az ügyleti kamatból a futamidő végéig kamatkedvezményt vagy/és a folyósítási jutalékból folyósítási jutalék kedvezményt nyújtani”. Az mindenképpen újdonság, hogy a kihelyezési versenyben egyre több ügyfél minősül „kiemelt ügyfélnek”.

Bankonként eltérő a módszer: van, ahol fióki hatáskörben is lehet dönteni a kedvezményes kamat szintjéről, máshol a központi hitelbírálati szakemberek mérlegelik, hogy az adott ügyfél javára milyen mértékben lehet eltérni a meghirdetett piaci kamatszinttől.

Nagy kedvezmények, de visszakérhetik a bankok!

Ezenfelül a bankok továbbra is tartják magukat a korábbi gyakorlatukhoz, és számos egyéb költségcsökkentő megoldást kínálnak az ügyfeleknek, sőt, ezek az akciós ajánlatok is megsokasodtak az elmúlt hónapokban. A leggyakrabban a hitelbírálati és a folyósítási díjaktól tekintenek el a bankok, de a többségük magára vállalja a hiteles tulajdoni lap beszerzésének költségét is. A közjegyzői és az értékbecslési díj esetében jellemzően visszatérítés van: a szerződéskötés után annak összegét – jellemzően egy felső limitértékig – visszautalja a bank. Számos piaci szereplő kínál jóváírási akciót is: az az ügyfél, akivel szerződést köt a bank, 1-3 havi törlesztőrészletnek megfelelő összegű vagy előre forintban meghatározott jóváírást kap a számláján. Összességében a kedvezmények mértéke több százezer forintra is rúghat.

Azonban – miként arra Gergely Péter figyelmeztet – kevesen vannak tisztában, hogy a kamatkedvezményekkel ellentétben ezen akciók igénybevétele feltételhez kötött. A bank jellemzően visszakéri a hiteligényléskor adott kedvezmények értékét abban az esetben, ha lakáshitelünket néhány éven belül visszafizetjük.