Potyautasok tömege mozdulhat rá a kormány új lakáshitelére

A nagyon kedvező, 4.1%-os kamatozású konstrukció október 1-től elérhető, gyerek sem kell hozzá.

Forrás: portfolio.hu

Kamatmaximalizálás

A kormány a CSOK esetén 5%-ban maximalizálta a gyermekvállalás elmaradása és válás esetén felszámítható késedelmi kamatot a jelenlegi 38.75% és a január 1-től érvényes 65% helyett.

Tény, hogy az eddigi szabályozás, vagyis a naptári félév elején érvényes alapkamat ötszörösében meghatározott késedelmi kamat túlzott volt, különösen az önhibájukon kívül gyermektelenül maradók számára és a mostani kamatkörnyezet figyelembevételével.

A mostani 5%-os korlát azonban olyan alacsony kamatszint, hogy az már a erkölcsi jelenséget is felerősíti: olyanok számára teszi vonzóvá, racionális választássá a 10 milliós CSOK felvételét, akiknek eszük ágában sincs gyermeket vállalni.

Ennek nemkívánatos következményei lehetnek: potyázók tömege élhet vele, tovább szűkítve a valódi gyermekvállalók lehetőségeit.

Hogy jön ki a 4.1%?

Ha a 10 év múltán visszafizetendő 10 milliós CSOK-ot hitelnek tekintjük, és az 5 milliós késedelmi kamatot a hitel kamatának, akkor egy 4.1%-os kamatozású, csak a futamidő végén törlesztendő lakáshitelt kapunk, ami jóval kedvezőbb a bankok 8%-nál induló ajánlatainál.

E

A 10 milliós CSOK összegét 10 évig nem kell visszafizetni akkor sem, ha már csak 1, akkor sem, ha még 3 gyermek hiányzik a hármas gyermeklétszám elérésééig, innen a 10 éves futamidő,

E

azért 4,1% a hitelkamat, és nem 5,0%, mert a késedelmi kamatot lineárisan, kamatos kamat nélkül kell számítani a Ptk. szerint, a banki hitelkamatokat viszont kamatos kamattal kell figyelembe vennünk, és 10 millióból 10 év alatt 4,1%-os kamatos kamattal lesz 15 millió forint,