Szuperolcsó zöldhitel az új lakásokra: kész, vége, ennyi volt?

A bankok válaszai alapján ki is merült az MNB energiahatékony lakásokra kiírt Zöld Otthon Programjának múlt héten 300 milliárd forintra megemelt kerete, pedig az elmúlt két hétben már nem sok befogadás történt.

Szerződéskötések és folyósítások még hónapokon keresztül zajlanak majd, új hitelkérelmet azonban a bankok többsége már nem, vagy csak nagyon korlátozottan fogad majd be a következő hetekben.

Az új érdeklődők közül már csak a szerencsések fogják elcsípni a legfeljebb 2,5%-os kamatozású lakáshitelt.

Várhatóan a mostanihoz hasonló formában nem hosszabbítja meg az MNB a programot.

Forrás: portfolio.hu

Mi változott a programban?

A piac nagyon várta az MNB múl t heti lépését: megemelték az NHP Zöld Otthon Program 200 milliárd forintos keretösszegét 100 milliárd forinttal.

Március végére a bankok jó része annyi hitelkérelmet fogadott már be, hogy „előzetesen” már kimerítette vele a szerződéskötések összegére vonatkozó 200 milliárd forintos jegybanki keretösszeget, ezért tömegével függesztették fel a befogadásokat.

Az MNB 100 milliárd forintos keretösszeg-emelése inkább technikai jellegűnek volt mondható, és gyakorlatilag a hitelbefogadások „túlfutásából” származó piaci zavarok megelőzését szolgálta. A napokban közzétett, itt elérhető új terméktájékoztatóba azonban néhány változtatást így is belecsempészett a jegybank, így bizonyos feltételek szigorodtak, mások enyhültek a programban:

  • a zöldhitelből vásárolt vagy épített ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év lehet az eddigi 90 kWh/m²/év helyett, más tekintetben azonban megmaradt a BB energetikai minőségi besorolás (tehát nem kell megfelelni az AA követelményeinek),
  • a 0%-os „zöld CSOK-hitelként” felvett hitelrész futamideje eltérhet a támogatással nem érintett lakáshitelrész futamidejétől (a 25 év maximális futamidőn belül),
  • nem kötelező életvitelszerűen bent lakni (a főszabály 10 évig írja ezt elő) a hitel egy összegben történő végtörlesztését követően,
  • a fedezetbe bevont ingatlannnál eltörölték a lakáshitelszerződés megkötését követő további terhekkel kapcsolatos tilalmat, és a folyósítástól számított 10 év elteltét követően megengedett a fedezetcsere.

Április 19-étől kezdődően a Zöld Otthon Program keretében kizárólag olyan lakáshitel-szerződés köthető, amelyben teljesülnek a 80 kWh/m² éves primer energiaigényre vonatkozó elvárások. Kivételt képeznek ezek alól azok a hitelkérelmek, amelyekhez kapcsolódóan 2022. április 5-ig benyújtotta hitelkérelmét az ügyfél a hitelintézethez.

Hogy állnak az egyes bankok?

  • a Takarékbank és az UniCredit egyértelműen jelezte nekünk, hogy a befogadott hitelkérelmek összege már elérte a 300 milliárd forintos keretösszegből a bankra jutó teljes összeget, így nem tervezi az értékesítés újraindítását, és piaci forrásaink szerint a Gránit Banknál is hasonló lehet a helyzet, a bank valószínűleg nem fogad már be újabb hitelkérelmeket,
  • az OTP, az MKB és a Raiffeisen válasza alapján náluk a kérelmek befogadásának újraindítása alapvetően attól függ, hogy a feldolgozás alatt lévő kérelmek a jelenleg rendelkezésre álló, allokált forrás keretösszegét milyen mértékben fogják kimeríteni (részben ebbe a csoportba tartozik a K&H Bank is),
  • várhatóan a K&H-nál és az Ersténél is gyorsan kimerül a keret: előbbi még befogadja a hitelkérelmeket azon ügyfelektől, akik korábban előminősítést kértek, utóbbi a megemelt keretét a már befogadott hitelkérelmek kiszolgálásán túl először saját ügyfelei kölcsönigényének kiszolgálására tervezi fordítani.

Valószínűleg nem lesz hosszabbítás

Az MNB ugyan meghosszabbította a programot a múlt héten, de mint említettük, ez bizonyos szempontból a piaci zavarok elkerülését segítő technikai jellegű módosításnak tekinthető. A 100 milliárdos, vagyis az eredeti 200 milliárd forintos összeghez képest feleakkora emelés jól tükrözi a jegybank óvatosságát a program meghosszabbítását illetően.

Bár a jegybank még nem jelentette be azt, hogy nem fogja meghosszabbítani ismét a programot, de valószínűleg nem lesz hosszabbítás.

A jegybank zöld programjai nem fejeződnek be (így például meghosszabbítják a zöld jelzáloglevelek vásárlására vonatkozó programot is), de egyelőre az alacsony kamatozású, tömegesen elérhető lakáshiteleknek valószínűleg vége lesz.