Tovább nőnek az árak az építőiparban

A hatalmas munkaerőhiány pedig ront a helyzeten.

Forrás: atv.hu

A vásárlók, lakásra várók számára negatív szám lehet a folyamatos árnövekedés, azonban a vállalkozásoknak kedvező az októberi adat, amely szerint 15 százalékos bővülésről van szó az ágazatban, a munkaellátottság és a jövedelem kapcsán is.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint tele volt kihívásokkal a 2021-es év, viszont teljesítés terén jó évet zárt az építőipar, hiszen több mint 5 ezermilliárd forint várható, ez körülbelül 12 százalékkal több, mint a járvány előtti 2019-es t, bár komoly feszültségek vannak e mögött a teljesítés mögött. Egyrészt az áremelések, a járvány is lassította a folyamatot, másrészt nem volt elegendő szakmunkás sem a múlt évben – mondta az ATV Start című műsorában a szakember.

Év közben 50-70 százalékos építőanyag-áremelést is lehetett tapasztalni, miközben az építőipari termelői árak nem növekedtek rohamos mértékben, átlagosan 10 százalékkal. A korábbi évekhez képest körülbelül duplájára emelkedett az árnövekedés, ez betudható a világpiac nagy hatásának is az importáruk miatt.

Négyhavi mélypontra jutott, négy ponttal csökkent az ágazati bizalmi index. Koji szerint ez a választások éve, nem megszokott magyar jelenség, hogy csökkennek az állami és önkormányzati beruházások, ez viszont azt eredményezheti, hogy több kapacitás juthat az év másik felében a lakosság részére. Több építőipari gyár jelezte az ÉVOSZ számára, hogy jelentős áremelkedésre számíthatnak az első negyedévben, főként a megemelkedett energiaárak miatt. Így ez mind bizonytalanságot szül, a bizalmi index pedig ezért csökkenhetett – magyarázta.

Szükség van változásra a szakértő szerint, a hazai építőanyag-gyártás volumen és választéka növekedni fog, ez viszont nem egyik évről a másikra történik, ezért is fontos, hogy mindenki olyan beruházásokat hajtsanak végre, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon állítsák hozzá elő az építőanyagokat. Ideális lenne, ha a 48 százalékos import egységet 30 százalékra lehetne csökkenteni a következő 2-3 évben.

Az építőiparicégek több mint 50 százalékát érinti a munkaerőhiány, Koji László elmondása szerint ebben az évben is 10-12 százalékos béremelésre készülnek a cégek, továbbra sem lesz több szakmunkásuk és mérnökük, ezért hatékonyabban kell dolgozniuk. A nyugat-európai építési piac von el munkaerőt Magyarországról, így, ha nem fizetik meg a szakértőket, akkor nyugat felé vándorol a munkaerő, nem hagyva más választást, mint hogy kelet felől próbáljon meg a magyar iparág munkásokat bevonzani.

Tekintse meg jelenlegi, építés alatt álló ingatlanjainkat!