Új formában jönnek vissza a zöld lakáshitelek

2023 áprilisától zöld, 2024 januárjától pedig online elemekkel bővül az MNB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) feltételrendszere.

Forrás: portfolio.hu

A bankoknak több költségelemet is át kell vállalniuk

A zöld lakáshitelek esetében nem jön vissza a tavasszal csúcsra ért NHP Zöld Otthon Program kedvező kamatozású refinanszírozott hitele (tehát nem kell jelentős stimulációra számítani, és nem támogatott hitelről van szó), de a bankoknak több költségelemet is át kell vállalniuk a hitelfelvevőktől.

Az új online feltételek garantálni fogják, hogy a hitelfelvevőnek csak a szerződéskötés és a közjegyzői adminisztráció miatt kell személyesen megjelennie.

Az MNB döntött

Az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) feltételrendszerének a bővítése mellett döntött.

A módosítás célja egyrészt az ügyfelek széles köre számára elérhető, a zöld lakáscélok kedvező feltételek melletti finanszírozását támogató termékek kifejlesztésének ösztönzése 2023 áprilisától, másrészt az online hitelezési folyamatok elterjedésének támogatása érdekében 2024. januárjától.

Minden MFL-hitel esetében lehetőség nyílik a szerződéskötést megelőző, hitelfelvételi folyamatok elektronikus úton történő lefolytatására.

Jönnek a zöld minősített hitelek

2023 áprilisától a zöld hitelcélok, melyek az MNB Zöld Tőkekövetelménykedvezmény Programjávan összhangban állnak:

Nem kerülthet felszámításra:

  • Folyósítási díj, és
  • A zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség

valamint:

 

  • A hiteles energetikai tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét a hitelező egyszeri alkalommal köteles lesz átvállalni.

A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani. Az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöld lakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer Ft előnyt élvezhetnek hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt.