Visszatér a lakástakarék, de vajon megéri?

Március 1-től újra lehet szerződéseket kötni az OTP Lakástakarékpénztárnál.

Forrás: index.hu

Március 1-től két eltérő futamidejű szerződést kínál az OTP: az egyik négy évre, a másik nyolc évre szól. A négy éves esetén 10, míg az utóbbinál 30 százalékos lakástakarékprémium jóváírást ad a bank.

Mindkét konstrukcióban havonta 10-50 ezer forint közötti összeget fizethetnek be az ügyfelek.

Jelenleg online hitelt igényelni három pénzintézetnél lehet:

Megéri?

A napi.hu arra figyelmeztet, „a prémiummal is csak 4 évre évi 3,44 százalékos EBKM-mel számolhatunk, a 8 évesnél 5,64 százalékossal, miközben jelenleg a Prémium Magyar Állampapír 16 százalékot fizet, a 10 éves állampapír hozama pedig 8,80 százalék. A Prémium papír kamata persze csökkenhet, ha csökken az infláció, de hogy a következő 8 évben az általa elérhető hozamunk a lakástakarékkal azonos havi megtakarítási forma mellett ne haladná meg az 5,64 százalékot, az lényegében kizárt”.

Kinek ajánlott?

A lap annak ajánlja a konstrukciót, aki nem elég fegyelmezett a megtakarításhoz, hiszen a lakástakarék olyan kötelezettséggé válik, amit mindenképpen teljesítenie kell, hiszen ha nem fizet, még veszíthet is.

Ha fizet, és a végén lakást vesz vagy felújít, akkor megkapja a prémiumot, így meglesz a hozama, amely ugyan kisebb, mint amit a piacon elérhetne, de ez a fegyelmező, megtakarításra ösztönző erő ára”.